Samodzielnie pieczone ciastka dla psa to alternatywa dla gotowych produktów dostępnych w sklepach, ale także dobry sposób na urozmaicenie psiej diety. Ostatecznie – kto z nas chciałby jeść w kółko te same rzeczy?
Poniżej znajdziecie kilka ciekawych przepisów na ciacha, które z powodzeniem można wykorzystać jako przekąski między posiłkami (uwaga na kalorie! – niektóre ciacha to istne bomby kaloryczne! ), a także jako trenerki i nagrody podczas ćwiczeń (takie ciacho można dać w całości po dobrze wykonanej robocie albo skarmiać psiaka na bieżąco, po odpowiednim poporcjowaniu ciasteczek na małe kawałeczki)
CIASTKA Z RYBĄ
SKŁADNIKI:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub inna ryba bez ości
1 jajko
1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej
1 łyżka oleju np. lnianego
WYKONANIE:
tuńczyk, jajko oraz olej blendujemy razem. Następnie dodajemy po trochu mąkę. Mieszamy wszystko do połączenia składników na jednolitą masę.
blachę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
ciasto wykładamy na blachę, rozsmarowujemy je równomiernie na grubość ok 1cm (jest dość lepkie) i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 160C.
Po upieczeniu i wystudzeniu placek tniemy na małe kawałki
CIASTKA Z WĄTRÓBKĄ
SKŁADNIKI:
0,5 kg wątróbki drobiowej (z indyka)
2-3 jajka
ok 3 szklanki mąki orkiszowej lub owsianej (wątróbka jest dość mokra)
2-3 łyżki oleju (np. lnianego)
WYKONANIE:
Wątróbkę mielimy lub blendujemy razem z jajkami oraz olejem. Następnie dodajemy po trochu mąkę. Mieszamy wszystko do połączenia składników na jednolitą masę.
blachę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
ciasto wykładamy na blachę, rozsmarowujemy je równomiernie na grubość ok 1cm (jest dość lepkie) i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 160C.
CIASTKA Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
200 g mięsa z kurczaka,
1 marchewka,
1 szklanka wywaru mięsnego,
4 łyżki mąki orkiszowej lub owsianej
2 łyżki oleju lnianego
WYKONANIE:
Kurczaka z marchewką gotujemy razem. Rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy wywar, olej oraz mąkę. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę.
Blachę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 160 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu placek tniemy na małe kawałki
CIASTKA MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI:
0,5 kg marchewek
400g mąki pszennej
100g płatków owsianych lub otrębów pszennych
1 jajko
1-2 łyżki oleju (np. lnianego)
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Marchewkę kroimy w cienkie paski lub plastry i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy na papkę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wystudzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5cm i wykrawamy ciasteczka dowolnego kształtu.
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia i pieczemy ok 45minut w temp 180 stopni.
CIASTKA BANANOWE
SKŁADNIKI:
2 banany (najlepiej mocno dojrzałe)
1 jajko
1 szklanka mleka
ok 2 szklanki mąki orkiszowej (zależnie od wielkości bananów i konsystencji ciasta)
1 łyżka oleju np. lnianego
1 łyżka miodu
WYKONANIE:
Banany kroimy na plasterki, dodajemy jajko, mleko i miód. Całość blendujemy na gładką masę (opcjonalnie banany można rozgnieść widelcem). Dodajemy stopniowo mąkę mieszając całość mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, możemy zagniatać ciasto ręką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1cm i wykrawamy ciasteczka dowolnego kształtu.
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w temp 170 stopni.
CIASTKA TWAROGOWE
SKŁADNIKI:
15 dag twarogu
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju np. lnianego
1 żółtko
15 dag płatków owsianych lub otrębów pszennych
5 dag mąki orkiszowej
2 łyżki tartego sera żółtego np parmezanu (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Twaróg rozdrabniamy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy je do połączenia, na jednolitą masę. Następnie z ciasta formujemy niewielkie kuleczki.
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w temp 200 stopni.
CIASTKA SEROWE
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki razowej
ok. 2 szklanki tartego sera żółtego
3/4 szklanki oleju np. lnianego
7-8 łyżek stołowych wody
WYKONANIE:
Mąkę, ser, oraz olej mieszamy lub miksujemy, stopniowo dodając wodę. Ciasto rozwałkujemy na placek o grubości ok. 1 cm i wykrawamy ciasteczka dowolnego kształtu.
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-15 minut w temp 200 stopni aż ciasteczka się przyrumienią.
Ciastka po upieczeniu i wystudzeniu przechowujemy w suchym i szczelnym pojemniku. Powinny zostać zjedzone w ciągu kilku dni. Aby zachowały świeżość na dłużej można je zamrozić.
SMACZNEGO!!!
opracowanie własne dog.net
0 komentarzy