Yorkshire Terrier

Pochodzenie:  Wielka Brytania
Grupa:  3
Sekcja:  2 teriery miniaturowe (do towarzystwa)
Próby pracy:  Nie
Średnia długość życia:  15 lat
Wysokość:  22-25 cm
Waga:  3,2 kg
Użytkowość:  pies do towarzystwa
Aktywność:
Podatność na szkolenie:
Zdrowie:
Pielęgnacja:
Towarzyskość:
Dziecko:
Dla alergików:  Tak
Przykładowe aktywności:  nosework
aportowanie
agility (mini)
dogtrekking
mantrailing

 

Historia rasy:

Rasa pochodzi z hrabstwa Yorkshire w północno-wschodniej Anglii. Powstała ok. w końcu XIX z krzyżówek min. teriera szkockiego, Clydesdale i Paisley, niewykluczone że ma także domieszkę Skye teriera oraz maltańczyka. Piewotną funkcją psów tej rasy było tępienie myszy i szczurów. Warto dodać, że pierwsze egzemplarze były wyraznie większe od dzisiejszych Yorków. Oficjalny wzorzec rasy zatwierdzono w roku 1898, a pierwsze Yorki trafily do Polski w 1967r. Dziś pies ten należy do jednych z najbardziej popularnych i modnych ras.

Temperament/charakter:

York to pies o zrównoważonym usposobieniu, inteligentny i wesoły, a przy tym towarzyski i kontaktowy. Jest zwinny, skory do zabawy, bardzo aktywny i lubi sie uczyć. Jak każdy typowy terier ma silnie rozwiniety instynkt myśliwski, jest odważny i pewny siebie. Jest także czujnym stróżem i bywa głośny.

Potrzeby rasy:

York potrzebuje spacerów, wysiłku umysłowego i zabawy, wymaga też cierpliwego i konsekwentnego opiekuna, ponieważ mimo małego wzrostu, york ma temperament dużego teriera. Dobrze sprawdzi się takich aktywnosciach jak bieganie, aportowanie czy tropienie. Lubi kopać dziury i gonić inne zwierzęta lub przedmioty. Pozostawiony sam sobie może przekierować instynkt myśliwski na przedmioty domowe. Nudne i monotonne życie kanapowca zdecydowanie nie jest dla niego. Pamiętaj o tym decydując się na ta rasę.

Zdrowie i pielęgnacja:

Yorki nie mają podszerstka, ich włos rośnie przez całe życie i nie wypada. Wymaga jednak regularnego rozczesywania i częstej pielegnacji, podobnie jak okolice uszu i oczu. Rasa ma dość wrażliwy układ trawienny, ma predyspozycje do chorób układu pokarmowego, kostno-mięśniowego oraz oddechowego.

861